Varför använder du inte heroin – du dricker ju alkohol!

Signaturen Calle skriver i Metro att han inte dricker alkohol. Då han får frågan säger han att han tar inte heroin heller. Drog som drog, tycks han mena. Fler människor dör av alkohol än krig på grund av att alkoholen råkar vara laglig. Man får supa ihjäl sig lagligt, men det är inte tillåtet att knarka sig till döds.
https://www.metro.se/asikt/ifragasatt-mig-inte-nar-jag-valjer-bort-alkohol-u33rpyII18

Calle hade också läst att alkohol skulle vara bra mot demens. Jojo. Jag har hört att alkohol ska vara bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Visserligen i måttliga mängder.

Men – alla droger har en medicinsk effekt i små doser. Heroin är smärtstillande. Amfetamin ökar koncentrationsförmågan. Ecstacy hjälper mot Parkinson. Cannabis är också smärtstillande och hjälper mot aptitlöshet. Och så vidare.

Där kan jag verkligen hålla med om att det är hyckleri att det är okej att supa men inte ta andra droger. Men jag kan tycka att som vuxen har man rätt att välja vad man vill peta i sig. Staten ska inte tala om för mig hur jag ska koppla av – eller inte koppla av. Jag ska ha rätt att välja bort alkohol, och jag ska ha rätt att bruka alkohol.

Detsamma gäller även många droger. De droger jag väl inte vill ska vara helt fria är de som ger beroende efter en enda gång. Så vitt jag vet gäller det bara heroin och möjligen kokain. Även då det gäller dessa droger ska inte brukaren straffas.

My five cents…

1 Response so far »

 1. 1

  Asp said,

  Att måttliga mängder med alkohol skulle vara bra är ett påstående som baseras på en studie som innehåller allvarliga vetenskapliga brister. Ett problem är att de som helt avstår från alkohol ofta gör det av hälsomässiga skäl. När man sedan tar sig en titt på den gruppen utan att ta hänsyn till den detaljen och sedan jämför med måttliga alkoholkonsumenter, så kan man få intrycket av att de som helt avstår från alkohol i genomsnitt har sämre hälsa än alkoholkonsumenterna.

  När det gäller cannabis, så har jag reagerat på hur man i Sverige kan prata om t ex Alzheimers och hur man desperat försöker hitta ett sätt att förebygga/motverka sjukdomen. Studier har hittat en koppling mellan cannabisbruk och en lägre risk för att utveckla degenererande hjärnsjukdomar som Alzheimers, Parkinsons och Huntingtons. Dessa studier har motarbetats av den amerikanska förbudslobbyn, som menar att man inte ska tillåta studier på äldre människor som har eller riskerar att utveckla någon av dessa sjukdomar. Argumentet? Det kan orsaka beroende. Beroenderisken brukar uppskattas till, högt räknat, 9%. 91% blir alltså aldrig beroende och även när ett beroende utvecklas så ses det som jämförelsevis milt. Förbudslobbyn menar således att det är bättre att människor tynar bort i vidriga hjärnsjukdomar än att 9% kan bli beroende, ett beroende som brukar jämföras med kaffeberoende.

  En ironisk detalj är att USA på federal nivå har patenterat cannabis som läkemedel just mot dessa sjukdomar, samtidigt som man på federal nivå fortsätter att hävda att cannabis saknar medicinska tillämpningsområden.

  När det gäller heroin, så är det en vanlig myt att en enda gång skulle leda till ett beroende. Heroin är kraftigt beroendeframkallande, men den uppskattade risken som amerikanska NIDA nämner är 23%, vilket är jämförbart med nikotin. NIDA är sannerligen inte ”drogliberaler”, utan har snarare kritiserats för att de vinklar information för att ge stöd åt förbudslinjen, något som bland annat CNN har tagit upp. Med det sagt så tycker jag verkligen inte att man ska börja med heroin (eller någon annan opiat/opioid), då beroenderisken fortfarande är hög och potentiellt livsfarlig. Den rådande förbudspolitiken leder också till att brukare inte kan vara säkra på hur potent heroinet de köpt är, vilket ökar risken för dödliga överdoser. Detta är egentligen ett argument för en legalisering, men när det gäller just heroin så känner jag mig ändå tveksam. Däremot ska även heroinbruk självklart avkriminaliseras – även NIDA menar att stigmatiseringen måste upphöra, så att folk vågar söka hjälp. 80% (!) av alla i USA som är beroende av heroin söker/får inte någon hjälp med sitt problem.

  När vi ändå är inne på skademinimering, så kan jag ju nämna att flera sinsemellan oberoende studier har visat hur cannabis mildrar eller till och med helt motverkar de neurotoxiska effekterna som ”ecstacy” kan ha. Det hör man minsann inte ett ord om i Sverige, då det såklart vore att ”sända fel signaler” att nämna att cannabis förebygger potentiella problem med ”ecstacy”.

  Jag skriver ”ecstacy” inom citationstecken, eftersom det aktiva ämnet MDMA ibland saknas helt i de tabletter som säljs på gatan. Istället kan man hitta allt ifrån koffein till amfetamin i dem, något som åter igen är vad som händer när man låter en oreglerad svart marknad ta hand om försäljningen.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: