Man kan ju faktiskt jobba med annat!

Marianne Gertzell, chef vid kvinnokliniken i Karlskrona, uppger att kliniken sedan januari i år kräver att sökande personal anger om de accepterar att medverka vid aborter i sitt anställningskontrakt. Det vill säga att personal måste vara positiva till abortverksamheten och att de som inte vill utföra abort har sållats bort i anställningsprocessen.

Detta kan dock vara lagstridigt. Rätten till tankefrihet, åsiktsfrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet är grundläggande mänskliga rättigheter enligt bland annat Europakonventionen, som är svensk lag.

Att sätta patientsäkerheten åt sidan och sålla bort personal på grund av deras inre samvets- eller religiösa övertygelse i stället för att anställa sådan personal inom förlossningsvården, där de verkligen behövs, är inget legitimt syfte och drabbar förlossningsvården hårt.

Ingen barnmorska arbetar heller med alla barnmorskeuppgifter. Alltså borde de som nu inte vill utföra aborter kunna jobba med till exempel förlossningar.Samvetsfrihet tillämpas dessutom i över 40 europeiska länder, inklusive Tyskland, Storbritannien och i grannländerna Norge och Danmark. Om det går att lösa på arbetsplatser i princip samtliga demokratiska stater bland Europarådets medlemsländer, går det även i Sverige.

Samvetsfrihet har dessutom beviljats på arbetsplatser i hela Sverige under cirka 40 års tid och angavs som en förutsättning i abortlagens förarbeten. Att påstå att samvetsfrihet utgör hot mot aborträtten är mot denna bakgrund helt absurt.

Man kan också fråga sig om det här är rätt väg att hantera etiska svåra frågor på inom vården, att allt helt enkelt sålla bort oliktänkande? Vad händer nästa gång? Man anställer inte en kvinna med slöja då hon ses som religiös eller förtryckt av sin man – och på grund av sådant inte vill eller kan utföra vissa saker?

Att hindra kvinnor med slöja anställning räknas just som diskriminering, så varför protesterar man inte mot detta? De som inte vill äta griskött kan väl göra andra arbetsuppgifter på en restaurang? Eller hur? Detta borde väl även gälla personal inom vården?

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/OpmEE1/nej-samvetsfrihet-hotar-inte-abortratten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: