Det finns bra och dåliga människor av alla sorter

När Elaine Eksvärd var 11 år varnades hon av lärare för skinnskallar. Vad läraren lade mindre vikt vid var att den värsta rasismen fanns i området där Elaine växte upp. Ett område som till stor del bestod av invandrare.

Nu när Elaine är vuxen kan hon minnas tre tillfällen då hon utsatts av rasism från vita. En skinnskalle som pekat finger åt henne. Två medelålders damer som kallat henne n-ordet. Men desto fler har kallat henne neger på persiska, arabiska, kurdiska, afghanska, portugisiska. Och listan fortsätter. En klasskompis till henne från Uganda blev misshandlad av en kurdisk kille, och han kallade henne rasistiska tillmälen.

Men enligt läraren var det skinnskallar som var farliga.

Judar vågar inte bära Davidsstjärna idag. Men det ska man helst tala tyst om. Men det vågar inte svenskar benämna, för då kan de ju kallas rasister. Den vita hudkostymen gör det svårt, det och det faktum att de själva inte erfarit det mer än när man smutskastar nationen med ord som ”svenne” eller ”var inte så svensk”. Formuleringar som enligt mig och Elaine är oacceptabla i ett land dit man blivit välkomnad.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/0nbMAM/vi-drabbas-av-rasism–fran-invandrare

Självklart är inte alla afghaner, iranier, kurder, syrier, turkar, brasilianer och så vidare rasister. Och lyckas Elaine, som själv utsatts för övergrepp av sin pappa, gjort skillnad på individ och grupp, så borde vi inte heller döma folk av visst ursprung eller religion på ett visst sätt. Vi måste inte bara ta tag i vår egen rasism i Sverige utan i den invandrade rasismen också. En start är att faktiskt säga att den existerar. Den existerar.

Så klokt av Elaine Eksvärd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: