Söt tjej vill inte att jag solar

I Hollywood diskuteras kulturell appropriering, och täten gick 2015 då 16-åriga Amandla Stenberg. Hon sade att svarta framgångsrika artister flätade håret – och att vita artister följde efter! Detta ansågs som kulturell appropriering. Som om inte vita kan tycka om afroflätor!

https://www.svt.se/kultur/16-aring-far-hollywood-att-debattera-rasism

– Gränsdragningen mellan kulturellt utbyte och kulturell appropriering kommer alltid att vara suddig. Men så här är det: appropriering uppstår när en stil leder till rasistiska generaliseringar eller stereotyper om dem det kommer ifrån, men blir coola eller roliga när privilegierade använder det, säger Amandla Stenberg.

Men snälla söta! Om jag tar ett attribut från svarta till mig behöver det väl inte betyda att jag hatar svarta. Snarare tvärtom! Jag tar väl inte till mig attribut som jag ser ner på, heller!
Men Stenberg menar att vi vita skulle tycka mer om svart kultur än svarta människor.

När dokusåpastjärnan Kylie Jenner nyligen lade ut en bild av sig själv på Instagram, med traditionella cornrow-flätor, kommenterade 16-åringen bilden:

”När du approprierar svart stil och kultur men inte använder din maktposition för att hjälpa svarta amerikaner genom att belysa ditt hår istället för polisbrutalitet eller rasism.”

Kylie Jenner var inte sen med att svara:

”Mad if I don’t, mad if I do”.

Precis så är det. Hur vi vita än gör, så gör vi fel. Snacka om att det finns en rasism även mot oss!

Stenberg bryr sig inte.
”Svarta drag är vackra, svarta kvinnor är det inte. Vita kvinnor är dygd och lust, svarta kvinnor är föremål för fetischism och brutalitet. Det verkar vara mentaliteten som genomsyrar svart femininitet och skönhet i ett samhälle uppbyggt av eurocentriska skönhetsideal”, skriver hon.

”Vita kvinnor hyllas för att förändra sina kroppar, fylla ut läppar och sola sin hy. Svarta kvinnor får skämmas trots att de har just de dragen naturligt”.

Alltså – varför ska en söt svart tjej skämmas för att hon ser bra ut? Jag fattar inte. Och jag VÄGRAR kalla mig rasist för att jag solar!

Glöm det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: