Avkriminalisera i stället för att tjafsa!

Och medan politiker och kommentariet tjafsar om huruvida rika eller fattiga petar i sig mest droger fortsätter Sverige att ha näst högst narkotikarelaterad dödlighet i EU. Kulorna visslar också förbi öronen på folk klart oftare i Sverige än i Tyskland.

Gällande drogplitiken är vi extrema i Sverige. Men för snart 20 år sedan avkriminaliserades eget bruk av droger i Portugal. Ansvaret för drogproblematiken flyttades från rättsväsende till sjukvården.

Resultatet är häpnadsväckande. Antalet överdoser har sjunkit markant och den narkotikarelaterade brottsligheten har minskat.

Portugal har fått beröm av internationella hälsoorganisationer och andra länder, nu senast Norge, har börjat tänka i liknande banor och inlett försök med en mer pragmatisk narkotikapolitik.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/kJy6A9/knarkdebatten-om-djursholm-ar-debil

Verkar klart mer produktivt än att ge posten rätt att sprätta brev och ropa på fler narkotikapoliser.

1 Response so far »

 1. 1

  Asp said,

  Lite oväntat att läsa en sådan kolumn i Aftonbladet. Gabriel Wikström nämns och han menade under sin period att man skulle försöka ”modernisera” den svenska narkotikapolitiken.

  En del av denna ”modernisering” bestod av en statlig rapport rörande bland annat psykedelisk svamp, där man påstod att den orsakade problematik som måste vara unikt för svamp som befinner sig i Sverige, då saker som ”inlärningssvårigheter” och liknande aldrig har beskrivits i någon vetenskaplig studie som jag har tagit del av – och jag har trots allt pluggat på om detta under de senaste tio åren. Man har snarare funnit indikationer på det motsatta; att dessa svampar möjligen ökar hjärnans neuroplasticitet och därmed kan förbättra inlärningsförmågan.

  Det hela kan möjligen förklaras med att en av de som tog fram denna ”moderna” rapport är Jonas Hartelius, en ökänd förbudslobbyist som trots total avsaknad av formell utbildning inom området har getts stort inflytande över straffskalorna när det gäller narkotikabrott, något som försvarades av en åklagare med att en lekman kan ge en ”bredare bild”. Det är något som säkerligen inte skulle ha setts som ett rimligt argument om Hartelius hade haft åsikter som gick emot den svenska narkotikapolitiska linjen.

  Hartelius var även lite av en lärjunge till Nils Bejerot, den svenska narkotikapolikens ”fader”. Bejerot refererade till brukare som knarkare, parasiter och delar av en smitthärd, samt förespråkade inrättande av ett koncentrationsläger dit dessa skulle deporteras. Han grundade både RNS och SCI, varav Hartelius under många år var ordförande i den sistnämnda. SCI har i över 30 år delat ut ”stipendier” till personer inom rättsväsendet som SCI anser har skött sig narkotikapolitiskt korrekt, något som rimligen utgör ett mutbrott.

  Så kan det gå till när Sverige ”moderniserar” sin narkotikapolitik.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: