Plastkassarna 20 000 gånger bättre än tyg

En uppmärksammad dansk studie visar att en tygkasse i ekologisk bomull ger ett 20 000 gånger större avtryck på miljön än en plastpåse.
Resultatet delar forskarvärlden. Lena Lundberg, plastexpert vid Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, tillhör dem som ser rapporten som banbrytande.
– Mångas fördomar om plast kom på skam. Man hade inte väntat sig att plastpåsarna skulle vara bäst, säger hon.

Men – talade man inte om detta redan för några år sedan? Tystade Greta-effekten hela tanken?

Den 1 maj höjs priset på plastbärkassar till sex-sju kronor styck. Expressen berättade nyligen att Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM, räknat ut att om folk i stället för att återanvända plastbärkassar till sopor ska köpa importerade soppåsar av fossil plast kan koldioxidutsläppen öka med 40 procent.
Det finns också en omstridd rapport från den danska motsvarigheten till Naturvårdsverket, Miljøstyrelsen, från 2018 som pekar på att vanliga plastpåsar har lägst klimatpåverkan. Detta gäller under förutsättning att plastpåsen efter inköp återanvänds som bärkasse eller som soppåse.

Det är väl för fasen självklart! Jag har aldrig kunnat förstå folk som köper soppåsar, när man just kan återanvända matkassen. Och om jag slänger mina sopor i sopnedkastet, varför skulle kommunen slänga dem i havet????

– Den allmänna uppfattningen är att tygpåsar är mycket bättre ur miljösynpunkt än vad de är. Men en tygpåse i ekologisk bomull måste enligt rapporten användas varje dag i 55 år för att ha lika låg miljöpåverkan som plastpåsen, säger IKEM:s Lena Lundberg.
Enligt en kartläggning från just Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM, återanvänds tre av fyra plastbärkassar i Sverige som soppåsar och en av fem som bärkassar. Dessutom är 75-80 procent av alla plastbärkassar som tillverkas i Sverige fossilfria.

Lena Lundberg anser att den nya plastpåseskatten är skadlig ur miljösynpunkt.
– Vi borde uppskatta och gynna våra klimatsmarta plastpåsar i återvunnen och biobaserad plast, inte som nu hårt beskatta dem. Näringslivet har drivit på utvecklingen för att de ska ha så låg miljöpåverkan som möjligt. Politiken leder nu till ökad miljöpåverkan, resonerar hon.

Exakt! Vi borde satsa på alternativa material i stället för att beskatta och fördöma!

Åsa Stenmarck är avfalls- och resursexpert på IVL Svenska miljöinstitutet och har varit regeringens särskilda utredare. Hon påpekar att utfallet vid en livscykelanalys på bärpåsar som den man gjort i Danmark beror helt på vad man väljer att titta på.
Enligt danska Miljøstyrelsen behöver man använda en vanlig bomullspåse minst 52 gånger för att det för koldioxidavtrycket ska löna sig att ha en sådan i stället för en plastbärkasse. Och om påsen är av ekologisk bomull, som ger sämre avkastning och därmed kräver ännu mer vatten vid odlingen, så ska man handla med den minst 149 gånger. Räknar man därtill med alla de 15 miljöfaktorer som Miljøstyrelsen bedömer, där bland annat ozonförlust, cancerrisk, partiklar, övergödning i vatten och utarmning av vattenresurser ingår, måste man enligt rapporten nyttja ekotygpåsen hela 20 000 gånger.
– Det är väldigt högt räknat för bomullspåsarna och resultatet beror på vilken miljöfaktor man bedömer som viktigast, säger Åsa Stenmarck.
Den danska studien har dock inte räknat på den påverkan som plastpåsar som hamnar i hav och marker orsakar, framhåller Joëlle Rüegg som är professor i miljötoxikologi vid Uppsala universitet.
– Ett stort problem är när icke-nedbrytbar plast kastas i naturen och sönderdelas i mindre och mindre bitar. Det påverkar djur och kanske även människor, inte minst när de de små plastbitarna kommer tillbaka till oss i matkedjan, säger hon.

Åter igen – om kommunen slänger mina sopor i havet så är det DE som ska bestraffas, inte vi som återanvänder plasten.

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/danska-omstridda-studien-plastkassar-battre-an-tygpasar/

Satsa på återanvändning i stället för att skräpa ner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: