Svensk narkotikapolitik är den verkliga katastrofen

En politisk utklassning av sällan skådat slag passerade närmast obemärkt i veckan.
Socialminister Lena Hallengren hade få svar då Centerns Anders W Jonsson argumenterade mot den katastrofala svenska narkotikapolitiken. Man vill säkerställa att denna politik bygger på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinskning, och det är på tiden att detta verkligen ses över.
Det pågår nämligen en katastrof i Sverige. Den narkotikarelaterade dödligheten är näst högst i hela EU, polisen jagar beroendesjuka i stället för att lösa grova brott och vården räcker inte till för att ge evidensbaserad behandling.
Se över lagen som kriminaliserar eget bruk när narkotikapolitiken ändå ska utredas, krävde Jonsson.
Det är en utmärkt idé. Denna lag trädde i kraft 1988 och innebar att det blev olagligt att ha narkotikaklassade substanser i blodet.
Syftet var att avskräcka människor från att knarka. Problemet är att människor med missbrukarproblem håller sig borta från sjukvården. De vill inte bli påkomna med att ha begått det brott som ett blodprov kan avslöja.
Centerpartisten hade förberett sig. Argumentationen innehöll hänvisningar till forskning. Lancet, en av världens främsta medicinska tidskrifter, har sammanställt kunskapsläget. Avkriminalisering av eget bruk anses vara den kanske viktigaste juridiska förändringen som behöver genomföras.Det må låta som ett djärvt steg i ett land som Sverige. Men ha då i åtanke att det inte handlar om att legalisera handeln med knark. Avkriminalisering av eget bruk innebär bara att det inte längre skulle vara förbjudet att ha små mängder knark i fickan eller i blodet.
Hur reagerade då Hallengren?
Dessvärre medelst inrepeterade svar och de vanliga talespunkterna. Narkotika göder gängkriminaliteten… Forskningen ger inget entydigt svar… Avkriminalisering är inte aktuellt…

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/EW9Pzo/socialministerns-trotta-narkotikapolitik-blev-utklassad

Till råga på eländet hänvisade socialministern till en undersökning som en norsk tidning gjort. 22 procent av tillfrågade personer i åren 18-30 hade svarat att de skulle prova knark om det var tillåtet. Denna vägran att utreda avkriminalisering är mycket besynnerlig. Kunskap behövs för att kalibrera lagstiftning och vård rätt.
Men fler sossar backar upp socialministern.
https://www.expressen.se/debatt/varfor-legalisera-och-oka-knarkandet/
Man talar om att gängkriminaliteten skulle öka! Men – den är ju som den är just FÖR att vi har dessa fullkomligt vrickade lagar.

Och vem vet, kanske en utredning skulle visa att nuvarande lag är en viktig anledning till att knarkmissbruket trots allt är måttligt utbrett i Sverige? Men dagens lagar har också många nackdelar. Visst, vi har lågt antal som testar så kallade illegala droger, men också väldigt höga dödstal gällande narkotikarelaterade dödsfall.

Den svenska narkotikapolitiken, stelfrusen i sin rigididet, håller långsamt på att tina upp. Länge var Vänsterpartiet och Centern ensamma om att vilja utreda avkriminalisering. Nu tar även Kristdemokraterna en funderare.

Förhoppningsvis kanske man tänker till så småningom. Och både reducerar skador och låter folk ha kul.

1 Response so far »

 1. 1

  Asp said,

  ”Visst, vi har lågt antal som testar så kallade illegala droger, men också väldigt höga dödstal gällande narkotikarelaterade dödsfall.”

  Det här är i princip det enda argument förbudsrörelsen i Sverige klarar av att komma med för att försvara den svenska ideologin – allt annat tenderar att vara tro, tyckande och ren desinformation. Saken är dock den att även påståendet om ett jämförelsevis lågt bruk kan placeras i facket ”tro, tyckande och desinformation”.

  Man har helt enkelt frågat personer om deras drogvanor, bland annat genom att dela ut enkäter till niondeklassare, och sedan framställer man det hela som att samtliga som svarade på frågorna var 100% uppriktiga. Vi lever i ett land där staten systematiskt förstör livet för brukare, vilket självklart leder till att folk inte vågar vara uppriktiga. Detta tar man inte i beaktande överhuvudtaget.

  Hur många av niondeklassarna kände att de inte vågade medge att de röker på etc? 50%? 70%? Fler? Den här typen av så kallade studier är egentligen inte värt pappret de skrivs på – möjligen kan de ge en fingervisning om det absoluta minimumet vad gäller hur vanligt narkotikabruk är, men inte ens det är särskilt tillförlitligt. Av samma anledning så skulle liknande studier efter en avkriminalisering notera ett ”ökat” bruk, eftersom de som tidigare teg känner att de vågar vara uppriktiga. Jag kan garantera att detta kommer att utnyttjas av förbudsrörelsen när/om en avkriminalisering väl äger rum.

  Det vetenskapliga stödet för den svenska ideologin är i princip lika med noll. Förutom att man förstör för människor vars bruk i de flesta fall faktiskt inte utgör något problem vare sig för individen eller samhället, så resulterar det i allvarliga problem när det gäller vården av de som faktiskt lider av missbruksproblematik. Dels för att de ofta inte vågar söka hjälp, dels för att de alltför ofta behandlas som undermänniskor när de väl gör det och dels för att man i Sverige i åratal har motsatt sig skademinimerande åtgärder såsom sprututbytesprogram eftersom det anses ”sända ut fel signaler”. Att introducera skademinimerande åtgärder har betraktas som att man ger upp fantasierna om ett ”narkotikafritt samhälle” och då är det tydligen att föredra att människor dör i onödan. Situationen har blivit lite bättre när det gäller skademinimering, men den är fortfarande allt annat än bra och det finns en hel del personer inom förbudsrörelsen som fortfarande vill förhindra en sådan strategi.

  Sverige har anammat en totalitär ideologi som inte bara ger staten rätt att bestämma över andra människors kroppar, utan där statens Sanning är den Enda Sanningen. Inte särskilt olikt alls från den mentalitet som vi har sett i Tredje Riket, Maos Kina och Stalins Sovjetunionen.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: