Farlig utveckling när politiker viftar bort kritik genom att påstå att det är ”fake”

I många år har allt som inte ansetts vara politiskt korrekt avfärdats som ”fake news”. Och ännu tydligare blir det i dessa coronatider. För någon vecka sedan talade jag med en kompis som genast sade till mig att sluta sprida rykten, trots att jag var beredd att skicka var jag hade läst detta, och jag har för mig att det snarare var Folkhälsomyndigheten än ens gammelmedia som hade sagt det. Hade det varit Fria tider hade kompisen såklart aldrig trott mig, ens om de citerat gammelmedia och myndigheter.
Men det är ju för fasen inte lätt när forskning går isär. Och en del journalister måste jobba hemma, andra rör sig ute. Och pressmeddelanden och regeringsbeslut kommer på löpande band. Många saker ändrar sig. Ena dagen heter det att vi bör bunkra. Nästa dag är det fult att hamstra. Till exempel.

Både journalister och vi vanliga måste få ställa frågor som ”Varför stänger vi inte grundskolorna när så många andra länder gör det?” Marie Curie lär ha sagt ”det man lär sig förstå fruktar man inte längre”. Om experterna gång på gång får svara på frågor och förklara tvingar det oss alla att tänka kritiskt och försöka förstå.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/WbKqVj/det-ar-var-uppgift-att-stalla-kritiska-fragor
Att tillåta åsikter och kritiska frågor är inte samma sak som att sprida felaktig information. Vi vet till exempel att corona inte kan botas genom att man blåser med en hårfön i munnen. Det är fakta. Den typen av felaktigheter har vi alla ett ansvar för att inte förmedla vidare. Och då vi vet att det inte är sant, så måste vi vara beredda att visa på det, inte bara avfärda det som ”fake news”, som det är. Folk kommer inte lyssna på dig om du idiotförklarar dem, de blir bara förbannade.

Där kan jag ta ett exempel för 30 år sedan. En tjej berättade om några bekanta som hade en yuccapalm som rörde på sig. Så sprack stammen. ”Ut hoppade det en spindel, va?” sade jag. Det kunde inte tjejen neka till. ”Av giftigaste sorten dessutom, va?” fortsatte jag, och tjejen sade något om att, just det. Då fortsatte jag berättelsen med att det kom in folk i värsta skyddsutrustningen och tog med sig palmen, så som jag läst historien i boken Råttan i pizzan av Bengt af Klintberg. Jag lovar, tjejen var inte LITE sur när hon tycktes fatta att det var en skröna!

Alla fake news kommer inte vara lika lätta att avslöja som historien med hårfönen, men politiker kan inte vifta bort ansvaret som felaktigheter. I stället måste man just ha ett adekvat svar. Annars kommer yttrandefrihet och demokrati vara ett minne blott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: