Nu får Greta Thunberg och andra klimataktivister som de vill!

Hur mår egentligen planeten i coronavirusets tidevarv? De abrupta stopp i produktion och utsläpp som följt på pandemin tolkas av vissa klimatoptimister som goda nyheter: Se där, en insikt om en humanitär kris var vad som behövdes för att vi skulle gå från tanke till handling.
Det är ett förrädiskt resonemang. Rent intellektuellt kan de flesta ta till sig siffrorna som visar att den renare luften över Wuhan-provinsen och Lombardiet i Italien kommer att rädda och förlänga fler liv än coronapandemin tar. När man tittar ut över det sargade landskap av konkurser, massarbetslöshet och depression som lär följa på krisen spelar sådant mindre roll.

Detta skriver Tove Lifvendahl, och detta är ungefär vad jag tänker också. Jag tänkte redan innan coronakrisen var ett faktum att arbetslöshet är något fruktansvärt negativt som skulle följa i spåren av att rädda klimatet. Och sorry, men att folk inte drabbas av dödliga virus och att de får ha jobb är fan så mycket viktigare än att vi måste rädda klimatet. Folk kommer dö fortare av sjukdom och depression än av klimatförändringar, sorry!

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/0nypMG/klimatfornekarna-har-fatt-ny-vind-i-seglen

Johanna Frändén är däremot kritisk till det Tove Lifvendal skriver, vilket hon tar upp i en artikel i Aftonbladet där denna skribent från Svenska dagbladet citeras. Visst så mår klimatet bättre av att vi inte flyger och att vi konsumerar mindre, men i mitt stilla sinne så kommer folk inte resa miljövänligare inrikes, där vi i princip bara får röra oss nu. Folk kommer ta bilen i stället för tåget om de nu är så dumma att de åker till sommarstugan, och fler tar bilen till jobbet i stället för bussen. Inte direkt miljövänligt.

Ändå så suckar Frändén över att vi som inte är klimathysteriker nu får vind i seglen.

Det är väl klart. Vi ser nu det som vi alltid har vetat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: