Ju fler människor, desto mindre skatteintäkter

Mellan 2011 och 2018 ökade befolkningen i Sverige med 815.000 personer. 24 procent av ökningen beror på att fler fötts än dött och 76 procent på att fler invandrat än utvandrat.
Sveriges kommuner och regioner, SKR, räknar med att skatteintäkterna kommer att minska kraftigt och att redan tunna kommunbudgetar riskerar att spricka.
Ett av de viktigaste nyckeltalen är resultatet, det vill säga skillnaden mellan intäkter och kostnader. Resultatet beräknas enligt liknande principer som för bolag och ekonomiska föreningar. Det betyder att investeringsutgifter periodiseras (kostnaderna för stora inköp sprids ut över många år) och att det är avskrivningen som räknas som en kostnad när det årliga bokslutet görs.
Förra året gick 41 procent av kommunerna och 38 procent av regionerna med underskott i verksamheten.
https://www.dn.se/nyheter/sverige/fakta-i-fragan-vad-beror-kommunernas-karva-ekonomi-pa/

Just nu beror minskade skatteintäkter på coronakrisen, men vi var på väg in i en lågkonjunktur redan tidigare. Och invandrare har förtur till många jobb då man inte får diskriminera. Så – varför minskar skatteintäkter ändå? Till viss del – för att vi även föder barn mer än vad som behövs i ett land med hög immigration.

När det gäller invandring måste man nog tänka om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: