Kända asylaktivistens pass användes för att ta sig in i EU

I januari försökte en afghansk kvinna flyga från Istanbul – med asylaktivisten Fatemeh Khavaris pass och svenska uppehållstillståndskort.
Det skriver tidskriften Kvartal.
– Jag blev bestulen på mina ID-handlingar, säger Khavari själv.
Men Kvartals poliskälla är tveksam till förklaringen.
https://kvartal.se/artiklar/forsokte-ta-sig-in-i-eu-med-asylaktivistens-resehandlingar/?fbclid=IwAR1v0rEj0Evs5HcPv4GE7h8CK0T8MNf0sPbuNKiCci8lnHUW-MZoR7EbLQ4
Trots den betydande åtstramningen av migrationspolitiken som genomfördes i samband med flyktingkrisen 2015 är Sverige fortfarande ett av de länder i Europa som tar emot flest asylsökande per capita.

Förra året sökte nästan 22 000 personer asyl i Sverige. Sedan regeringen införde inreseförbud till Sverige den 19 mars i år, på grund av coronapandemin, har antalet asylsökande minskat avsevärt. Ändå har 1 506 personer sökt asyl under de åtta veckor som gått sedan förbudet infördes, att jämföra med 3 092 personer under samma period förra året.

Enligt Migrationsverkets planeringschef Henrik Holmer, som nyligen kommenterade saken för TT, är myndighetens uppfattning att de flesta av dessa personer kom till Sverige före pandemins utbrott. Han medger samtidigt att en del av gruppen faktiskt lyckats ta sig över gränsen de senaste månaderna, inreseförbudet till trots.

Hur kommer dessa asylsökande hit? De flesta kommer ju från länder utanför Schengen. En del har studentvisum eller turistvisum. Men de flesta saknar resehandlingar eller använder falska dokument. En del använder svenska look-alike-pass – och en del tar sig in via lånade eller sålda uppehållstillståndskort.

Fatemeh Khavaris namn blev känt i Sverige 2017, då hon ledde sittstrejkerna för ensamkommande asylsökande på Mynttorget och Medborgarplatsen i Stockholm.
Men nu har en kvinna försökt ta sig till Sverige på Khavaris handlingar. Dels ett uppehållstillståndskort (UT-kort), dels ett afghanskt pass. Khavari anmälde sina handlingar stulna under ett besök i Iran. Så småningom fick Khavari tillbaka sina handlingar, och sättet hon fick tillbaka dem på får polisen att misstänka att hon sålt eller lånat ut sina handlingar till kvinnan. I normala fall spärras dina handlingar om du blir av med dem, just för att sådant här ska undvikas.

https://www.expressen.se/nyheter/kanda-asylaktivistens-pass-anvandes-for-att-ta-sig-in-i-eu/

Spännande att Expressen tar upp detta, i normala fall så tigs sådant här ihjäl. Det är ju ändå inte på långa vägar ett sådant drev mot Khavari som det varit mot Paulo Roberto.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: