Staten handskas inte varsamt med avlidnas pengar

1928 inrättades Allmänna arvsfonden i Sverige. Fonden tar hand om pengarna efter dem som saknar släktingar i livet. Beslutet togs under högerledaren Arvid Lindmans regering och var en följd av att kusiners arvsrätt just hade avskaffats. Pengarna i den statliga men fristående fonden skulle gå till behövande: äldre, handikappade och barn. Syftet var vällovligt. Tyvärr har syftet med dessa pengar förvanskats. Idag strös nämligen de avlidnas pengar ut över diverse bidragsentreprenörer, allt som oftast med en mer eller mindre vänsterideologisk agenda.
https://www.gp.se/ledare/l%C3%A5t-arvsfondens-pengar-g%C3%A5-till-v%C3%A5rden-ist%C3%A4llet-f%C3%B6r-v%C3%A4nsterprojekt-1.28168900
Till exempel får exempel ”Flamman ungdomarnas hus” i Malmö 4,5 miljoner för att ”stärka barns och ungdomars medvetenhet om värdegrundsfrågor.” ”Projektet ska ta fram och erbjuda en digital plattform för värdegrundsutbildning och normbrytande beteenden.”
Också en dansförening som vill kanalisera ungdomar till klimatengagemang pengar från denna arvsfond.
En flitig bidragssugare från de avlidna är Teskedsorden – ökänd för att ha tagit fram dejtingverktyget ”rassekollen” som sållar bort tilltänkta partners med förment rasistiska värderingar. De beviljades i oktober 1,7 miljoner kronor för projektet ”Förbjuden musik”. Man bör vara medveten om att de fina flosklerna nästan alltid är kamouflage för extrem ideologi. Teskedsorden driver en radikal ideologisk hållning vars inspiration är ytterkanten av postkoloniala studier och normkritik. Med rasistiska värderingar menar till exempel Teskedsorden att man tycker att det är ett problem att kulturminister Amanda Lind har dreadlocks eller att man tycker att det är ok att äta på Grand Hotell i Stockholm trots att SD fick hyra in sig där för ett antal år sedan.

Så håller det på. I bästa fall rör det sig om nonsensverksamhet där klyschorna står som spön i backen för att få bidrag. Ofta är det ren indoktrinering av barn och ungdomar i en extrem identitetspolitisk eller vänsterlutande anda.

Med avlidnas pengar bör man handskas med stor försiktighet. Människor har nämligen olika värderingar och livssyn. 2017 varnade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att medel från allmänna arvsfonden gick till islamister. Kanske inte direkt vad majoriteten av avlinda stod för.

Så här i coronatider skulle det ju vara ett utmärkt tillfälle att lägga ned Arvsfonden i dess nuvarande form och istället låta pengarna gå till vården. Det vore – till skillnad från nuvarande ordning – att visa tillbörlig respekt för de avlidna och samtidigt främja ett ändamål som är gott på riktigt, och som alla människor kan sympatisera med oavsett politisk hållning.

Då jag en dag går ur tiden vill jag hellre att mina pengar går till vården och medicinsk forskning än att de går till indoktrinering av ungdomar till att tänka klimatsmart.

1 Response so far »

  1. 1

    Tofflan said,

    Jag har faktiskt varit del av en verksamhet som startade som projekt via medel från Allmänna arvsfonden. Det var lokala TV-nyheter på teckenspråk här i Uppsala. Det var ett behjärtansvärt projekt som sen blev permanent verksamhet under nåt decennium – tills det las ner.
    Annars håller jag med dig – det är inte solklart att Allmänna arvsfonden gör rätt saker för de dödas efterlämnade stålar.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: