Allt fler kvinnor väljer att inte bli mamma

Många kvinnor vill inte skaffa barn. Orsakerna kan vara många.

• Ouppnåeliga ideal om den perfekta mamman och en negativ bild av vardagslivet med barn.

• Man känner helt enkelt inte något behov av att bli förälder. Vissa beskriver det som en ”medfödd egenskap” de alltid haft.

• Det är viktigare att vara helt oberoende och fri att leva som man vill.

• Vill ägna livet åt något annat.

• Egen olycklig barndom eller egen psykisk ohälsa.

• Framtids- och klimatångest.

 

Pinglan skulle kunna räkna upp ännu fler skäl till varför hon inte vill ha barn. Arbetslöshet, bostadsbrist, större hets i samhället, en allt sjukare arbetsmarknad, ja, det finns som sagt många skäl till att jag inte vill ha barn. Och många kvinnor blir ifrågasatta. Det är mest kvinnor som blir ifrågasatta eftersom detta med att vara kvinna är så förknippat med moderskap. Men kryphål för män, homosexuella och funktionsvarierade ökar också. Kort sagt, i Sverige SKA man vilja ha barn.

51 procent av frivilligt barnlösa kvinnor berättar att omgivningen ständigt försöker få dem att ändra sig. 49 procent känner sig missförstådda och 40 procent känner sig dömda av samhället.

Det visar en ny global undersökning från Libresse där 4113 kvinnor deltog.

I samma undersökning får mammor och kvinnor som vill ha barn svara på hur de ser på frivilligt barnlösa. Merparten ser beslutet som genomtänkt men 45 procent tror att de barnlösa kommer att ändra sig, och 38 procent betraktar beslutet som ”egoistiskt”.

Barnlösa kan kallas själviska eller ytliga, omogna eller olyckliga och få höra att de kommer att känna sig ofullständiga. Eller så får de höra att de kommer att ändra sig när de hittar rätt partner.

Men beslutet är ofta noga genomtänkt.

 

https://www.expressen.se/halsoliv/brand-studios/libresse/frivillig-barnloshet-darfor-valjer-kvinnor-att-inte-skaffa-barn/ör

 

Precis som då det gäller äldre som skaffar barn genom IVF eller homosexuella som skaffar barn så har faktiskt även folk som väljer bort barn tänkt igenom sin situation. Det är nog fan så mycket vanligare att kvinnor som skaffar barn gör det för att det är normen och ”ska vara så”. Och jag kan då verkligen inte förstå varför barnfrihet skulle vara egoism. Det är väl mer egoistiskt att överbefolka jorden och låta arbetskamrater jobba över medan du som har barn drar in full cash. Du kan, till skillnad från min mamma, vabba i tid och otid. Min mamma fick fan vara hemma eller fixa någon annan då ungarna var sjuka! Inte fan får barnfria med djur ta ledigt för att kissen eller vovven måste till veterinären. Nu säger särskilt någon att det är väl ändå skillnad på djur och människor. Tja, det är svårare att skippa jobbet för sin gamla mamma eller pappa än att skippa jobbet för barn. Gamla är uppenbart mindre värda i detta land där det är en jävla skillnad på folk och folk.

Som Jane Eriksson skriver i boken ”Ingens mamma”: ”Skulle svenskarna på min redaktion få samma rättigheter som föräldrarna har och redaktionens invandrare få leva som vi barnlösa skulle EU, FN och Amnesty komma till Sverige och stänga ner hela landet. Till och med Sverigedemokraterna skulle tycka att det var orättvist.”

När p-pillret kom kunde kvinnor säga nej till barn. När IVF kom såg det helt annorlunda ut. Nu bör kvinnor INTE säga nej till barn.

Men, va’ fan? Kvinnor, och män, måste väl få bestämma själva – eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: