Om du känner dig svart som vit är du rasist.

Den amerikanska akademikern Jessica Krug har erkänt att hon ljugit om sin hudfärg i hela sitt vuxna liv. Hon har byggt sin karriär på att forska i afroamerikaners historia och rättigheter – alltmedan hon påstått att hon själv är svart.

På torsdagen publicerade Jessica Krug ett blogginlägg på Medium där hon berättar att ”varje rörelse jag gjort, varje relation jag har format” grundas i lögner om hennes hudfärg.

”Det är inte vilka lögner som helst. I en eskalerande utsträckning under mitt vuxna liv har jag åsidosatt mina upplevelser som ett vitt, judiskt barn i en förort till Kansas City för att leva under olika falska svarta identiteter som jag inte hade rätt att lägga anspråk på: först svart nordafrikan, sedan svart med amerikanska rötter, sedan svart från Bronx med karibiska rötter.”,

Jessica Krug kallar sig själv ”oetisk, anti-svart, kolonialistisk och moraliskt förkastlig” och erkänner att hon ljugit för hela sin omgivning om sin bakgrund. Det ska tydligen grunda sig i mental ohälsa, enligt henne själv.

Jaha. Så om hon hade sagt att hon egentligen är en man, så är det friskt?

https://www.expressen.se/nyheter/svarta-professorn-erkanner-jag-ar-vit/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xP1BaR/hon-ljog-genom-hela-sin-karriar–latsades-vara-svart

En annan aktivist, Rachel Dolezal, 37, har i åratal hävdat att hon är afroamerikan.  Men nu har hennes föräldrar avslöjat hennes europeiska ursprung och visat upp bilder på henne som barn – med blont, rakt hår och blå ögon.

– Det är ett slag i ansiktet på afroamerikaner, säger hennes adoptivbror Ezra Dolezal till CNN.

Kanske är det inte konstigt att hon känner sig svart trots hennes vita biologiska föräldrar, som har tjeckiskt, svenskt och tyskt påbrå. Hennes fyra adoptivsyskon har alla afroamerikanskt ursprung.

Ezara Dolezal säger dock det många svarta säger som slentrian i sådana fall. Att hon inte vet hur det är att vara svart. Att hon bara är svart när det gynnar henne.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qnVJv0/svart-aktivist-var-vit–ett-slag-i-ansiktet-pa-afroamerikaner

Men – hur kan svarta personer veta det? De vet väl lika lite hur det att vara vit, lika lite som vita vet hur det är att vara svart? Och ibland gynnas vita, ibland svarta, och förväntningar på hur man ska vara drabbar väl oss alla?

Det finns vita som identifierar sig som svarta, precis som det finns män som identifierar sig som kvinnor. Varför anses det ena vara okej, medan det andra anses som något rasistiskt, sjukt och hemskt?

2 svar so far »


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: