Tvång är alltid skrämmande, då det tyder på att staten äger våra kroppar.

Vi uppmuntrar att vaccinera oss. Mot fästingar, mot influensa, mot könssjukdomar, mot fan och hans moster. Varför går det inte att vaccinera sig mot dumhet, kan man fråga sig.

Självklart är det bra att vaccin finns. Men då man uppmuntras att vaccinera sig mot allt, och då vaccin tas fram under tidspress och med ekonomiska intressen kan det få förödande konsekvenser. Det såg vi under svininfluensan, då folk drabbades av narkolepsi och de som redan har autism blev än mer funktionsnedsatta.

När det gäller frälsaren mot covid-19 så visst, kommer det ett vaccin och för få tar det så uteblir flockimmunitet. Men å andra sidan – blir det påtryckningar och tvång är demokratin i fara.

Redan nu diskuteras obligatoriska snabbtest av covid på flygplatserna för att man ska få gå ombord på planen. Nästa steg som debatteras vore att när vaccinet väl kommer ska intyg på att man är vaccinerad krävas för att få resa, korsa nationsgränser, rentav gå till vissa arbetsplatser. Tankar ventileras om ett covid-vaccinationskort att alltid bära med sig för att separera de farliga från de ofarliga, de önskade från de oönskade.

Och att då återfå demokrati efter att paniken lagt sig kan vara mycket svårare än att avskaffa frihet och egna val.

https://www.expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/talet-om-tvang-pa-vaccin-ar-inte-sa-lite-skrammande/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: