Hur kan man förklara de extremt höga dödstalen i Sverige jämfört med våra grannländer? En trolig förklaring är att Folkhälsomyndigheten hela tiden har spelat ner betydelsen av den symtomfria smittspridningen. Det har hetat att folk inte smittar då de inte har symtom och att barn som har mildare symtom än vuxna sålunda inte smittar. Detta har nog fasen mer med politik att göra än av fakta. Man kan ju inte stänga grundskolan, för Guds skull, båda föräldrarna till småbarn måste ju jobba för att utvecklas som människor, och så har de inte råd med bara en som jobbar! (Att man kanske inte borde skaffa barn om man inte kan försörja dem på en lön – sorry, vi bor i Sverige, som är ett fattigt land där man inte har råd att ha barn.)
Men faktum kvarstår. Det dör fler människor under en vecka i Sverige än det har gjort under hela pandemin i våra grannländer Norge och Finland, och tids nog kommer ansvar att utkrävas för den svenska coronahanteringen. Och problemet ligger inte i att vi inte har en lockdown eller har skolor och restauragner öppna. Problemet är just – att man tonar ner vikten av symtomfri smittspridning.
Nyligen publicerades en studie av den amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC) som tyder på att hela 59 procent av all smittspridning av covid-19 sker från personer utan symtom. Merparten av dessa – 35 procent – utvecklar senare symtom, och är alltså pre-symtomatiska. Resten – 24 procent – utvecklar aldrig några symtom alls, det vill säga är asymtomatiska.
Slutsatsen enligt CDC är denna: För att bromsa covid-19-smittan måste man få kontroll över den ”tysta pandemin” av smittspridning från personer utan symtom. Att bara testa och isolera personer med symtom räcker inte. Stort fokus måste i stället läggas på att använda munskydd, idka social distansering och att strategiskt testa personer som inte är sjuka.
Det är inte heller något man varit omedveten om. Redan tidigt i våras har det funnits
tydliga tecken på att symtomfri smitta är en viktig orsak till den snabba smittspridningen. Redan i våras hittade man exempelvis symtomfria patienter på äldreboenden i Stockholm som testade positivt för covid-19.
Norges smittskyddsdirektör Frode Forland varnade tidigt för att symtomfria kan stå för mellan 20 och 45 procent av smittspridningen. När han nyligen fick frågan vad som är det viktigaste som Norge har lärt om sjukdomen under året svarade han så här:
”Att coronaviruset smittar mycket lättare än många andra kända luftvägsvirus och att det kan smitta utan symtom. Det har varit viktigt för att förstå spridningen.” Med den insikten har Norge framgångsrikt slagit ner runt 300 lokala utbrott sedan i somras.
Även svenska experter har varnat för den symtomfria smittan. Virologen Lena Einhorn tog debatten med statsepidemiolog Anders Tegnell i Rapport redan den 14 april förra året. Hon blev dock tillrättavisad av Tegnell som slog fast att ”det är farligt att tro att skyddsutrustning hindrar något”.
Helt chockerande! NU kommer starka rekommendationer på att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusning. Inte en dag för tidigt., kan även jag tycka. Jasså, säger jag bara. Man verkar tydligen inse vissa saker
Än i dag står det på FHM’s hemsida att symtomfria står för en liten del av smittspridningen. Och det talas i stället om att man ska hålla sig hemma om man känner sig sjuk.
Om det ligger på människors eget ansvar att inte sprida smitta måste man veta hur smittspridning går till.
Internationella auktoriteter som WHO, ECDC och CDC framhåller att covidsjuka är som mest smittsamma under två dygn före symtomdebut och tidigt i infektionen. Sedan minskar smittsamheten snabbt.
Den informationen måste nå ut brett till allmänheten. Bara så kan man få till stånd beteendeförändringar som kan bromsa smittspridningen. Jag vet att jag troligtvis har haft corona och troligtvis har smittat just innan jag blev dålig.
Sverige måste börja förekomma smittan i stället för att hjälplöst springa efter den. Sådant som munskydd, snabbtester, en smittspårnings-app och krav på negativt test vid inresa till Sverige är dessutom kostnadseffektiva åtgärder.
Vad hindrar socialminister Lena Hallengren (S) och Anders Tegnell från att gå ut på en gemensam presskonferens och lansera en kampanj mot den symtomfria smittan? Det är väl inte rädslan för att tappa ansiktet för en myndighet som har investerat så hårt i felaktiga antaganden om coronapandemin?
Eller?
Kommentera