Vitt värre

Robin DiAngelo menar att alla vita är ömtåliga och sköra. Det har hon skrivit i boken ”Vit skörhet”. Vidare säger hon att vita har lätt för att bli upprörda. Men, det är väl klart? Generaliserar man både svarta och vita, så reagerar folk!

Och jag kan väl visst anse att det förekommer rasism mot svarta, även om vita också har svårt att få jobb. Men det hjälper inte att tala om strukturer då ett barn blir mobbat av rasifierade barn för att det är vitt. Ty om man talar om strukturer och appropriering så är man lika generalisande som de vars åsikter man vill bekämpa.

Och vad som är rasism och vad som bara är överkänslighet kan ju faktiskt variera. Både svarta och vita kan utsättas för rasism, och både svarta och vita kan ha svårt att välja sina strider.

Själv kan jag bara säga att jag har fördomar mot vita, så varför skulle jag inte ha det mot svarta? Jag har fördomar mot heteros, så varför skulle jag inte ha det mot homos?

Bör väl snarare bekämpa alla sorters fördomar mot alla, i stället för att – just dra rasistkort eller gråta för att ”jag har det också minsann svårt”.

Funderingen jag har är då snarare att svarta många gånger menar att vita inte kan förstå dem, men hur kan de då förstå vita?

https://www.dn.se/kultur/robin-diangelo-att-kallas-for-rasist-verkar-vara-vitas-motsvarighet-till-att-bli-kallad-for-n-ordet/

Vi har fått det samtalsklimat som gör att vita knappt vågar öppna munnen utan att bli anklagade för att vara rasister. Och det är kanske inte så konstigt att vita är sköra då, om vi nu är rasister bara på grund av våra utseenden. Det hjälper inte hur mycket jag än ser alla som lika mycket värda – mina vithetsprivilegier gör mig ändå blind inför vem jag är!

De farligaste fördomarna är att tro att vi(t) inte har några. Vissa av mina fördomar känner jag mig bekväm med, andra vill jag bli av med. Så är det för alla människor. Men att någon får för sig att hen vet vad jag tänker och känner – är det inte just det som görs mot svarta enligt antirasisterna som spyr galla över vita och vithet! Mår vita Robin DiAngelo dåligt över att hon skämtat över svartas frisyrer, fine, men dra inte in mig i det! Jag bör ta itu med mina egna fördomar, inte andras. Jag är inte som alla andra vita, och alla andra vita är inte som jag.

Den som ifrågasätter rasismen ”straffas socialt”, skriver Diangelo. De flesta skulle nog hävda motsatsen. Vi behöver ju bara se på hur sverigedemokrater behandlas i Sverige. Och då är inte ens hälften av dem rena rassar!

Och ni som talar så fint om vithetsnormen, hur tänker ni själva? Vad har ni för fördomar? När ni fikar tillsammans med er icke-vita kollega på jobbet? Och hur reagerar ni då ni ser en rom som handlar livsmedel? Eller en ryss som sitter i kassan på livsmedelsbutiken? Eller då ni träffar serber eller kineser i olika sammanhang? Eller är det alla andra vita förutom ni som är rasister?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/2dmd8x/alta-garna-er-egen-skam-men-blanda-inte-in-mig’

Mina egna erfarenheter och fördomar är att samma människor som klagar på att det är för vitt på våra arbetsplatser är samma personer som absolut inte vill ha romer eller somalier till grannar. Samma personer som klagar på att män har för mycket makt i samhället vill bli uppvaktade av män!

Men, det kanske bara är dumma fördomar… …jag kanske bara har haft oturen att springa på det värsta puckona i detta land.

Vill ni kan ni gärna kommentera! Och kom ihåg, även om ni har fördomar, så visa respekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: