Rasism är vidrigt vilken grupp som än drabbas

Då Georg Floyd dödades förra sommaren dröjde det inte länge innan Bilan Osman skrev på Facebook:

 ”För var dag som går så pallar jag inte med vita människor”. Osman hade ”börjat känna ett förakt för vitheten”. Dessutom skrev hon svepande om ”vår” existens och ”era” insikter – som om alla individer med en viss färg på huden tyckte lika och hörde ihop i kamp mot de andra.

Fullständigt äckligt och rasistiskt av henne.  Vad då pallar inte med vita? Vad menas med förakt mot vitheten? Vi och dom?

När hon fick kritik så sparade inte hennes Facebook-vänner på kommentarerna:

En skrev: ”sluta vräka ur dig rasismanklagelser på alla som ser strukturer, privilegier och maktordningar som viktigt i att förstå rasismens mekanismer”.

Men Osman hade faktiskt inte skrivit om strukturer eller nämnt generella maktordningar. Hennes förakt mot vitheten slog brett utan minsta spår av analys. Alla vita fick sig en smocka. Tjoff.

Ingen människa förtjänar att hackas på bara för att andra personer med samma hudfärg har agerat på ett felaktigt sätt. Det finns ingen kollektiv skuld, och att tala om detta leder bara till onödiga konflikter och destruktiv polarisering. Det finns i mina ögon ingen ursäkt att uttrycka sig rasistiskt. Ändå är uppenbarligen inte Osman ensam om att avsky folk med en viss hudfärg.

På Twitter och Facebook kom kommentarer som:

– ”Vita är fega och sjuka”.

– ”Om inte jag sagt det förut jag säger de nu hoooorunge va jag hatar vita människor”.

– ”Domen dagen kommer att bli en galen dag för vita människor”.

– ”Vill verkligen gilla vita människor men dem gör de så fkn svårt”.

– ”Hatar vita människor”.

– ”Vi måste sluta dumförklara vita människor, de vet vad de gör”.

DETTA borde man tala om i skolan och i hemmen! Skriver folk såhär så är sannolikheten att många tycker på detta sätt stor. Denna Bilan Osman utbildar lärare i hur de kan arbeta ”antirasistiskt enligt skolans principer och riktlinjer”. Det låter som ett skämt att hon föreläser för elever om hur man kan problematisera fördomar och stereotyper. I stället för att lyssnas på borde hon snarare lyftas fram av skolan som ett skräckexempel. Men det är sådana rassar som hon som hyllas av skolorna i landet!

Hon jobbar för Expo som enligt sin hemsida har som vision ett samhälle där rasistiska idéer saknar inflytande. Märkligt då att de ger Osman plats.

Tänk om man skulle tala på detta sätt om kvinnor, muslimer eller somalier! Det skulle ju ta hus i helsicke med rätta! Verklig antirasism dömer nämligen inte människor utifrån hudfärg. En verklig antirasist föraktar inte individer baserat på grupptillhörighet. Det är därför sorligt sant att de värsta rasisterna är många gånger de så kallade antirasisterna.

https://www.kristianstadsbladet.se/ledare/carolin-dahlman-rasism-mot-vita-ar-lika-illa-som-rasism-mot-svarta/

1 Response so far »

  1. 1

    […] Rasism är vidrigt vilken grupp som än drabbas […]


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: