Många gånger handlar det mer om hur man tar det än hur man har det

Johan Gillman har en kubansk pappa, men han växte upp hos sin svenska mamma. Visst har ha fått höra negativa saker om sitt utseende, men de flesta har varit positiva och nyfikna. Kort sagt, tillmötesgående.

Och då det gällde de som kallade Johan rasistiska tillmälen, så fick det konsekvenser för dem, de gjorde det inte ostraffat. Inte heller fick Johan men för livet om någon sade n-ordet till honom. Och då en man sade till honom att åka hem så sade han att det var just det han var på väg att göra då han var uppvuxen och bodde i Sverige. Klart slut.

På Twitter har en tweet av Kat Zhou blivit viralt där hon påstår att hon råkat ut för rasism i Sverige. Hon är en amerikanska med asiatisk bakgrund och hon påstår att det kommit fram folk till henne och skrikit rasistiska tillmälen. Hon kallar Sverige ”helvetes xenofobiskt” baserat på detta.  Johan menar att det är hennes erfarenheter, precis som att hans erfarenheter är hans. Men Johan har svårt att förstå detta med att Sverige skulle vara SÅÅÅÅ rasistiskt.

Sverige stod med öppna armar och tog emot hundratusentals människor som sökte skydd på olika grunder. Vi hade tålamod när vi såg utmaningarna med migrationen och vi har offrat miljarder kronor i kostnader kopplade till migrationen.  Vi har varit tvungna att anpassa oss till detta. Att säga att det inte är så är naivt. Och visst finns det rasism i Sverige. Många har råkat värre ut än att få rasistiska tillmälen ropade efter sig. Men Sverige är trots allt ett av de minst rasistiska länderna i världen, och att låta enskildas upplevelser gå ut över fakta är fel.

Varken Johans eller Kats erfarenheter speglar den gängse mentaliteten i ett land.

https://www.expressen.se/debatt/sverige-ar-inte-rasistiskt-med-det-ar-min-upplevelse-/

Klokt skrivet, Johan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: