Man kan inte bara skylla på de hemska drogerna

1996 frågade sig ett antal forskare varför det fanns fler vita män som mördade i Södern än i norra USA. Intressant nog hittades överrepresentationen enbart när orsaken till brotten var personliga konflikter eller förolämpningar – inte när mordet föranleddes av ett annat brott, som rån eller inbrott. När män inte tar skit beror det många gånger på att ordningsmakten antingen är icke-existerande, korrupt eller allt för långt bort. Minsta förolämpning måste besvaras, annars tappar man ansikte, status och heder inför sina likar.

Männen från södern uppgav i högre utsträckning än den andra gruppen att de kände att de blivit berövade sin manlighet och att deras omgivning såg ner på dem. Men framför allt upptäckte forskarna något spännande i salivproven, deltagarna från syd hade tre gånger högre ökning av testosteronnivåerna än sina nordliga landsmän.

Deras kroppar reagerade alltså rent fysiskt på kränkningen. Hederskulturen gav utslag i deras kroppsvätskor. Tanken att man kan mäta kränkthetskultur 400 år efter att förfäderna etablerar sig i ett främmande land fascinerar mig. 

Kultur är klibbigt och smittsamt.

Detta kan man läsa i Expressen i en krönika av Hanif Bali.

https://www.expressen.se/ledare/hanif-bali/sluta-blunda-for-hederns-roll-i-gangskjutningarna/

Detta skulle man aldrig kunna publicera i Sverige idag. Att heder finns i blodet.

En av Sveriges mindre charmiga folksporter är att exkludera de senaste 30 årens massiva invandring när man pratar om orsakerna till flera av samhällsproblemen. Man kan ju fråga sig varför folk är mer lättkränkta i Sverige än i resten av EU. Redan innan massinvandring var ett faktum så ansågs svenskar vara lättkränkta, det är bara att läsa David Eberhard.

Men invandringen har en del i dessa problem.

Jens Lapidus, känd som författaren bakom Snabba cash, lanserade nyligen en förklaring i DN Kultur. Hans teori är att denna lättkränkthet hos adidasgrabbar i Rosengård skulle vara någon form av ”protestmaskulinitet” mot Sveriges hyperjämställda, feminiserade samhälle.

Lika självsäkert slår han fast att det absolut inte kan ha något med invandring att göra då han påstår att Tyskland och Frankrike är lika invandrartäta som Sverige – men förskonade från lika intensiva skjutningar.

Det märks att Lapidus är både jurist och författare – för siffror har han inget större intresse av. För det första tillhör inte Frankrike de länder som är förskonade från omfattande gängskjutningar. 

Marseille, landets näst största stad, plågas just nu av en våg av mycket brutala gänguppgörelser – 24 personer har dödats bara under årets nio första månader.

För det andra är andelen med bakgrund i hederskulturella kulturer mycket högre i svenska städer.

Självklart är det inte den enda förklaringen till gängkriminaliteten. Det finns många faktorer, men att inte säga att invandring är en del av problemet är att blunda för den verklighet vi lever i idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: