Midvinternattens köld är hård

Det är vinter, det är minusgrader, snö och det blåser. Kallt är det också inomhus. Jag sover med sockor på. I morse talade de om fusion, men det är en teknik de borde ha tagit fram för länge sedan. Man talade om detta på 80-talet redan.

Sydsverige är det värst utsatta elområdet i hela Europa. Det visar en ny rapport från samarbetsorganisationen Entso-E, som har jämfört sammanlagt 50 elområden. Ingen annanstans i Europa finns så lite elproduktion i förhållande till förväntad maximal användning. Även elområde 3, där bland annat Stockholm ingår, pekas ut som ett område med särskild risk.

Detta beror på att man stängt kärnkraft. Det talas o Putin-priser, men redan förra vintern hette det att man inte skulle dammsuga. Då var det ingen Putin som krigade.

Nu är vinterkylan här, och kallare kommer det att bli. Undrar just vad klimatmupparna tänker om folk riskerar att frysa ihjäl. Kanske är det inte så stor katastrof ifall vi får ett varmare klimat trots allt.

Nu säger väl folk att det finns vindkraft. Men den är inte planerbar. Skulle det bli riktigt kallt och vindstilla blir det inte kul. Är det mörkt och molnigt kan man inte heller förlita sig på solceller.

Det visar hur avgörande kärnkraften är för att säkra den svenska elförsörjningen, inte minst när det är kallt och/eller vindstilla. 

Nöden har ingen lag. Trots att oljeeldning innebär stora utsläpp av koldioxid, stoft, svaveloxider med mera har miljönämnden i Malmö gett dispens. Hade vi haft kärnkaft att tala om kvar så hade vi inte varit i denna situation. Men det är inget man talar högt om.

Ett annat bisarrt exempel är Tysklands klimatprojekt i Sydafrika. Tyskarna har satsat stort på att förmå landet att fasa ut kolkraften till förmån för förnybar energi. Samtidigt har Tyskland börjat importera brunkol i stor skala från just Sydafrika inför vintern.

Men som sagt, har man avvecklat 30 kärnkraftsreaktorer så har man. Nöden har ingen lag.

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nu-kan-alla-se-hur-viktig-karnkraften-ar/

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: