Så priviligierade är männen

Man har ofta en benägenhet att tala om vita heterosexuella priviligierade cis-män som en grupp. Men – hur priviligierade är enstaka individer?

På en blogg har man intervjuat män som inte känner varandra och lever olika liv. De bor trångt och arbetar mer än de vill, eftersom levnadsomkostnaderna är dyra. De har börjat arbeta tidigt och har jobb som är inte dåligt betalda. Och vad än en del invandrare säger om att de inte har råd med sommarställen – dessa män har inte heller råd med sommarställen

Inte heller törs man gå ut i vissa områden. Och i städerna sprängs det. Jag såg precis på Talang där de ukrainska barnen dansade, en dans om att barn ska få leka i en värld i fred. Juryn säger något om att här kan vi sitta trygga i vårt fredagsmys framför TV-n medan det är krig i Ukraina. Så sant, att det är hemskt där nära oss, men å andra sidan så är inte Sverige tryggt det heller- och här har vi ändå fred, dvs vi är ”priviligierade”.

Att se sitt land och vår värld haverera är inget privilegium. Så sluta döma folk för att de är vita, män, heterosexuella, cis eller vad ni nu menar med att vara priviligierad.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: