FN röstar om dödsstraff

Vartannat år röstar FN:s generalförsamling om en rekommendation mot dödsstraff, och på torsdagen är det dags igen. Den här gången tros fler länder än någon gång tidigare rösta för uppmaningen att sluta genomföra dödsstraff. Att använda sig av dödsstraff har minskat i världen. I dag har 150 länder antingen förbud eller moratorium, det vill säga ett tillfälligt stopp. Men bland de 21 länder som 2011 genomförde dödsstraff finns några hårdföra motsåndare mot förbud.//

Bland hökarna märks USA, Kina, Iran, Irak, Japan och Nordkorea. Kina avrättar allra flest. Siffran är inte officiell, men Amnesty tror att det rör sig om inemot 3.000 varje år. Iran avrättade 650 personer i fjol, vilket är flest per capita.

I Irak har antalet avrättningar ökat kraftigt, från 18 för två år sedan till 70 bara första halvåret i år, vilket oroar människorättsorganisationer. i USA däremot minskar bruket av dödsstraff. 17 delstater har förbjudit strafformen. Bland dem som har den kvar är det få som regelbundet genomför avrättningar. Hittills i år har nio delstater verkställt dödsdomar, vilket är det lägsta antalet på 20 år. Flest fångar har i år avrättats i Texas, 15 stycken.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-rostar-om-dodsstraff

Jag tycker det är bra. Världen blir inte bättre för att vi får ytterligare dödade människor. Likaså är det inte vår sak att leka Gud, och det händer ju att man avrättar fel person.

Intressant är det iallafall att läsa hur media skildrar synen på dödsstraff.

Trots all denna politiska och juridiska rörelse är stödet för dödsstraffet fortfarande massivt hos den amerikanska allmänheten: över 80 procent är för att mördare straffas med döden, skri9ver man i DN. http://www.dn.se/nyheter/varlden/dodsstraffet-viker–men-nagra-lander-haller-emot

I Europa avrättades förra året inte en enda person, vilket var första gången. I våras kom dock ett bakslag: två avrättningar genomfördes i Vitryssland, det enda europeiska land som använt dödsstraff på senare år, skriver man vidare. Det finns de som ÄR för idiotin som inte anser att det Vitryssland sysslar med är fel (tyvärr), men det är väl DERAS sak att avgöra!

Totalt 111 länder röstade mot dödsstraff, 21 röstade för.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/111-i-fn-rostade-for-dodsstraffstopp_7770418.svd

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: