Narkotikamissbrukare straffas om de söker vård

Alltför höga trösklar och hårda krav på individen utesluter missbrukare från nödvändig behandling. Ingen annan patientgrupp än de som har ett narkotikamissbruk utsätts för repressalier som en del av behandlingen, skriver läkarna Tobias Linder och Markus Boman.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/missbrukare-nekas-nodvandig-behandling_7781674.svd

Självklart ställs det hårda krav på narkomaner. Att knarka är förbjudet i Sverige och här ska det vara svårt att knarka. Vilket gör att folk som får problem med droger inte söker hjälp. Sålunda ÄR det redan svårt att knarka här. Det är tillräckligt skamligt att ha alkoholproblem, ännu värre att droga. Inte konstigt att Sverige procentuellt har flest narkotikarelaterade dödsfall i världen! Visst, vi röker lite mindre cannabis än genomsnittet i EU men samtidigt har vi fler tunga narkomaner än Nederländerna. Inte ens per capita, i faktiska siffror.

Och vad vinner vår ekonomi på att kasta folk i fängelse för att de har berusat sig på ett sätt som staten inte gillar? Och hur kommer det sig att staten godkänner vissa droger men inte andra?

Nu säger kanske någon att missbruk äv väl ändå självförvållet. Visst kanske det är så, men i så fall ska vi väl inte dutta så inihelvete med barnfamiljer. Att skaffa barn är väl också ett eget val som man vet leder till ett helvete med stress, dålig sömn, bajsblöjor och eftersläpning i karriären – eller?

Jag kanske är dum i huvudet, men jag fattar inte hur folk tänker…

 

2 svar so far »

  1. 1

    Asp said,

    ”Visst, vi röker lite mindre cannabis än genomsnittet i EU”

    Det stämmer i och för sig att det är det som statistiken anger och det är också något som förbudsivrarna upprepar som ett gäng papegojor, men man bör betänka att mörkertalet troligtvis är mycket högt. Folk vågar ju inte ens vara ärliga i anonyma undersökningar på grund av hur stigmatiserat ämnet är här i Sverige. I ett liberalt land är det mycket lättare att vara ärlig angående sitt drogbruk, då man inte känner att man riskerar karriär och familj genom att vara uppriktig. Intressant nog brukar förbudsivrare (som exempelvis Maria Larsson) mena att man inte kan tillförlita sig på statistiska jämförelser när det gäller exempelvis den höga dödligheten bland svenska missbrukare – just i det fallet är det tydligen så att olika länder mäter på olika sätt. Hyckleri är väl bara förnamnet.

    ”Nu säger kanske någon att missbruk äv väl ändå självförvållet.”

    Dels är det många kostsamma saker som är självförvållat, precis som du antyder. Men dessutom är väl just det faktum att det är självförvållat ett bra skäl att inte kriminalisera människor (och till och med utsätta dem för rent våld) – varför ska folk straffas för något de gjort mot sig själva helt frivilligt? Det handlar förstås om ren moralism – man ”ska” inte ”knarka” för att den och den politikern tycker det.

  2. 2

    Temburo said,

    Det ni båda skrivit är bra och Asp slår huvudet på spiken!

    En vän gick nyligen och bad om att få prata med en psykolog för att han tyckte det var intressant och diskutera på en seriös nivå och inte bara ”sluta rök, det är farligt”. Det ledde in till att de bad honom att ”komma in och pissa lite granna så blir det hela bra”.
    Min vän blir givetvis chockad av hur det kan leda till en kriminell handling och säger givetvis att
    ”- Jag har nog kommit underfull med att detta inte är något för mig.”

    Sorgligt hur otroligt självgoda vi är i Sverige. Vi tror vi hjälper men vi bara stjälper…


Comment RSS · TrackBack URI

Lämna en kommentar