Lego i blåsväder igen

En turkisk kulturförening i Österrike hotar stämma den danska leksakstillverkaren Lego. Anledningen är att en av företagets byggsatser, inspirerad av Stjärnornas krig, anses framställa muslimer som kriminella och mordiska.

Ärkeskurken Jabbas Lego-palats är misstänkt lik en moské, med minaret och allt, och precis som i filmerna är Jabba en storrökare av vattenpipa.

Den turkiska kulturföreningen kräver nu i ett uttalande på sin hemsida att Lego ber om ursäkt till alla som kan ha tagit illa upp av byggsatsen.

Tydligen var den en av kulturföreningens medlemmar som hade reagerat då hans syster., köpte legosatsen till sin son.

På kulturförenigens hemsida har man visat bilder på likheter på Jabbas palats och på Hagia Sophia moskén i Beirut.

De överväger att vidta rättsliga åtgärder mot företaget.

Legos talesperson Katharina Sasse säger att Stjärnornas krig är enda inspirationen till byggsatsen och beklagar om någon tagit anstöt.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/lego-kan-stammas-for-skurkmoske_7860498.svd

Taj, Stjärnornas krig kanske också ger en skev bild av muslimer. Inte vet jag, jag har inte sett det, men vad säger denna kulturförening om det?

Ser en legosats eller ett sagoslott ut som en moské – kränker man muslimer om det råkar visa sig att slottet där askungen går på bal råkar likna en moské det också?  Det är väl många slott som har tinnar och torn och kan råka likna religiösa byggnader.

Givetvis ska man inte kränka religiösa människor, men ibland tror jag fanimej att de är de mest lättkränkta av alla!  Vad kommer nästa gång? Några kristna som reagerar på att något disco ser ut som en kyrka? Hjälp.  säger jag!

Och är det inte könssterotypa leksaker så är det tydligen kränkande mot muslimer. Fan, man blir  trött, vågar man överhuvud taget framställa en produkt eller en leksak idag utan att göra religiösa eller genusexperter förbannade?

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/stark-kritik-mot-nya-legofigurer_7467056.svd

http://cornucopia.cornubot.se/2012/09/far-inte-flickor-leka-som-de-vill.html

http://www.dads-r-us.se/2012/09/02/lego-ager-trots-protester-fran-genusfascister-feminister/

JA det är bra att Lego framställer det barnen VILL HA! Det är ju faktiskt ett av de får företag som nyanställer i dessa tider. Och vill man överleva eller ha ”rätt” inställning till saker och ting? Fråga då de muslimska flyktingar som flyr till väst, så har ni svaret!

http://minbebis.com/blogg/magda/lego-friends-ar-det-verkligen-sa-farligt/

”Vad är det för fel att göra lego som är mer anpassat till tjejer? Jag har inte hört nåt ramaskri om starwars lego som indirekt riktar sig till pojkar.”

Joddå, nu HAR klagomålen på Satr Wars kommit…

 

 

2 svar so far »

  1. 1

    Peter Larsson said,

    Hagia sophia i Beirut!!
    Har dom flyttat den från Istanbul?


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: