I framtiden kommer läkarbesök och en stor del av sjukhusvården ersättas med vård via servicebutiker, kameror och appar, enligt forskare.
– På samma sätt som man lämnar in posten på Ica, ska man kunna lämna blodprov i ett obemannat undersökningsrum. Sverige har kommit långt när det gäller vård på distans, och är ett idealiskt land att testa detta i, då landet är stort till ytan och har få invånare, säger Git Eliasson, medicinsk ingenjör vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/framtidens-sjukvard-ges-i-matbutiker/
Det handlar om att genomföra vården så effektivt som möjligt, betonar Johan Permert, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.
Men studier visar ju att det verkliga mötet med läkaren har en viktig roll i läkningsprocessen?
– Det är sant. Men ett bra genomfört telemöte kan ge samma närvaro och närhet som ett vanligt möte, säger Johan Permert.
På vissa platser i Italien finns redan i dag kurer i anslutning till matbutiker, där patienter själva kan lämna blodprov. Och enligt Git Eliasson är distansvård inget som bara efterfrågas i glesbygd. Tvärtom är den ett smidigt sätt för den stressade storstadsbon att ordna sina vårdärenden på egen hand utan att behöva avsätta en hel dag för det, menar hon.
– Tänk dig att du blir sjuk. I stället för att behöva ta en hel dag och kanske uppta en anhörigs dag med att transportera dig till sjukhuset, kan du få vård via sms eller en servicebutik, säger hon.
Men skojar dom?? Hur patientsäkert och hygieniskt är detta? Och jag som är så jävla spruträddd, har mardrömmar dagen innan jag ska ta blodprov hos UTBILDAD personal, hur fan ska jag våga göra detta själv??
Och enligt Ingalill Koinberg, forskare och specialistsjuksköterska i onkologi vid Sahlgrenska Akademin på Göteborgs universitet, kan distansvård aldrig ersätta det direkta mötet mellan patient och läkare eller sjuksköterska.
Dessutom – även då det handlar om posttjänster i butik så lämnar det mycket att önska idag, och det är inte konstigt alls. Lika lite som att jag anser att apotekspersonal ska hantera post, lika lite så anser jag att butiskpersonal ska hantera sjukvård.
http://tyckerierna.blogspot.se/2013/07/om-snabbkops-vard-parkinson-och-kottfars.html
http://fotolasse.se/index.php/samhalle/ryggskott-botas-med-nackskott.htm
Man slutar aldrig att förvånas vilken smart idé kommer upp härnäst?
Johan Olsson (@Johan_F_Olsson) said,
juli 30, 2013 @ 9:58 f m
Hej och tack för all trevlig läsning!
Tänkte bara komma med en liten nyansering angående det som står i artikeln du skrivit om.
I dagsläget så tar redan diabetiker sina egna prov helt enkelt på grund av att annars skulle de få sitta hela dagarna på en vårdcentral.
Det som diskuteras i artikeln från DN är ett liknande prov som diabetikerna använder sig av där man med ett lite ”prick” i fingret kan göra ett kapillärprov alltså inte ett venöst blodprov med sprutor men som nu även kan användas av folk som äter ex. medicinen Warfarin och regelbundet kollar sin dos.
Andra testet är ju ett vanligt blodtryck alltså en manschett man sätter runt armen som hypertoni-patienter behöver när de ska utföra flertalet tester/prover över en period för att hålla koll på att deras dos ligger rätt.
Att få möjligheten att mäta sitt blodtryck/Warfarin nivå när man själv har bestämt tiden och inte när vårdcentralen har tid för mig som patient.
Kostsamt i privata ekonomin att ofta behöva gå från jobbet för att utföra enkla prover/tester och väldigt kostsamt i den offentliga ekonomin att använda sig av vårdpersonal för dessa enkla rutin uppgifter. Istället kan man frigöra vårdpersonalens så att de kan ta hand om patienter som verkligen behöver det.
Sen är det väl som allt annat, finns inte en universallösning som passar alla och det är väl därför de som inte kan/klarar/vill använda sig av en sådan här lösning bör ges andra möjligheter.
Tycker att du ska ta en titt på http://www.checkup.se och se hur systemet fungerar.
Ha det skönt i sommarvärmen!
//J
Tofflan said,
juli 30, 2013 @ 12:09 e m
Äh, jag vill inte ta mitt eget blodprov. Jag kan nämligen inte, jag är så jäkla nålrädd.
Funderar också över detta med terapi på distans, dvs via nätet. Det kanske funkar för en del, men många skulle kanske må lite bättre av mänskliga kontakter IRL…
Johan Olsson (@Johan_F_Olsson) said,
juli 30, 2013 @ 8:04 e m
Du slipper göra det, men det finns ju andra screening och förebyggande tester att göra som inte innebär stickande och blodskvättande så som BMI, lungkapacitet, blodtryck osv som väldigt många både behöver och har stor nytta av.
Akademiska sjukhuset i Uppsala håller på med terapi på distans där de framför allt har riktat sig till unga personer i första hand, I själva testet är det bipolära tjejer i yngre tonåren som testar med att kunna skicka email, chatta osv med en för en gång säker källa till information mot vad övriga ”nätet innehåller”.
Själv har jag nyss avslutat ett projet där man använder sig av specialbyggda TV-spel för att få demenssjuka att motionera mera och inte förlora balansen pga muskelförtvining i benmuskulaturen samtidigt som de kan utföra träningen hemma eller på vårdhem tillsammans med anhöriga för att inte mista den väldigt viktiga sociala samspelet.
Tofflan said,
juli 30, 2013 @ 8:07 e m
Jag säger inte att all terapi på distans är ”fel”. Men jag undviker just det stället du nämner – både IRL och på distans. Däremot tror jag att det finns en vits för vissa grupper att just få träffa någon livs levande människa. Även om det är någon som bryr sig mot betalning.
Ditt projekt låter jättespännande! Har du skrivit om det någonstans så att jag kan läsa mer?
Pinglan said,
juli 30, 2013 @ 8:52 e m
Håller verkligen med om att det är ett spännande projekt. Ett litet lästips för er båda, kanske?
Klicka för att komma åt 103112_Tv-spel_aldrevarden_handledning_dvd_tillg.pdf