Idag röstar man om legal marijuana i Uruguay

Varje år flödar hundratals miljoner kronor från marijuanaförsäljning in i kassorna på kriminella grupper — bara i lilla Uruguay. Pengarna föder en allt starkare organiserad brottslighet, som hotar stabiliteten och säkerheten i Latinamerika.

Det är argumentet från president José Mujica, som vill att Uruguay ska bli det första landet i Latinamerika att legalisera marijuana som ett sätt att bekämpa kriminalitet.

Idag röstar representanthuset. Godtas förslaget kommer både produktion och försäljning att regleras av den uruguayanska staten.

Auktoriserade återförsäljare med licens kan sedan sälja marijuana till registrerade kunder över 18 år, enligt BBC.

– Det skulle sätta punkt för hycklandet. Cannabis säljs och brukas. Men medan en oreglerad marknad är i händerna på brottslingar skulle en reglering betyda en statlig kontroll över produkt, försäljning och hälsofrågor — och dessutom ge skatteintäkter, säger Juan Andrés Vaz, talesman för Föreningen för cannabisstudier i Uruguay.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/laglig-marijuana-i-vagskalen_8388436.svd

Tänk om man skulle inse fakta i Sverige också! Att man ju faktiskt STÖDER kriminella gäng genom förbudet. Och nog är det väl sjukt att det är farligare att köpa marijuana än att röka det.

Visserligen kritiseras idén om legalisering hårt av USA – men i Columbia och Washington är det ju lagligt idag – efter folkomröstingar. Och flera delstater i USA och i många andra länder överväger man att legalisera eller avkriminalisera.

Men inte i detta landet Hur kommer det sig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: