Så många dör det inte ändå

Det har nu dött över 10 000 i covid-19. Men förra året är sammanräknat, och det dog inte fler då än under ett år med svår influensa.

Pandemin har lett till ekonomisk katastrof för bransch efter bransch och en temporär lag som ger regeringen rätt att ta vår grundläggande frihet ifrån oss.

Nu visar det sig att lika många dog 1993 som i fjol. I framtiden är det nog mycket man kommer ha svårt att förstå. Exempelvis opinionsbildare som använde sitt spaltutrymme i stor tidning till att instruera läsarna hur de ska tillverka egna munskydd och en och annan publicist som med alarmerande högt blodtryck ställde sig på barrikaden och vrålade att gränserna skulle stängas.

Okej, cirkus gurkus 97 164 döda förra året. Mellan 2015 och 2019 dog i snitt 90 962 personer varje år. Pandemiåret avled med andra ord 6 202 fler svenskar än ett vanligt år. Och visst hade ännu fler dött om vi inte haft restriktioner. 2020 innebar mycket död. Men det är inte unikt.  1993 registrerades 97 008 dödsfall. Elak influensa härjade och effektiva vaccin var ännu inte riktigt etablerade.

Det går att påpeka att det var 156 färre människor än i fjol som avled de där dystra 12 månaderna för snart 30 år sedan. Men det bodde klart färre människor i Sverige då.

Men Sverige borde ställa sig frågan: Är alla dessa mänskliga tragedier i form av livsverk som gått upp i rök, konkurser, mer eller mindre utplånade branscher, stigande arbetslöshet och utslagning ett rimligt pris att betala för ett virus som inte har lett till fler dödsfall än en elakartad influensa? Och var det verkligen rimligt att hafsa fram en lag som ger regering och myndigheter rätt till en omfattande inskränkning av våra grundläggande rättigheter?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/eKaQ34/lika-manga-dor-ett-ar-med-svar-influensa-som-under-coronan

Mycket talar också mot att vi skulle få en tredje våg. Hur många har inte redan haft covid? Dessutom går vi mot varmare väder, och det sprids mindre då vi är mer utomhus.

https://www.svd.se/detta-talar-mot-en-bred-smittspridning-i-host

Det trodde man i alla fall innan november. Nu ser det annorlunda ut, men vi kan hoppas på varmare väder, att fler får det och blir immuna och att vaccinet kommer igång utan biverkningar.

Först då kan jag andas ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: