Sverige har blivit ett utpräglat invandrarland. På bara några få decennier har Sverige gått från att ha en relativt homogen befolkning till att nästan en femtedel av befolkningen är född utomlands. Andelen är rentav högre än vad den var i USA under de stora immigrationsvågorna kring förra sekelskiftet.
Hur klarar Sverige att introducera nyanlända till lagar och värderingar i det nya landet? Inte speciellt bra, om man ska döma av en ännu opublicerad studie som Svenska Dagbladet har rapporterat om i veckan.
Institutet för framtidsstudier har ställt frågor till omkring 6 500 icke-europeiska migranter från länder som Syrien, Somalia, Eritrea och Afghanistan. Deras kunskaper om viktiga lagar som omfattar sexualitet och kroppslig integritet visade sig vara ytterst bristfälliga. Endast en tredjedel visste till exempel att man har rätt att säga nej till sex inom äktenskapet och blott en fjärdedel kände till rätten att få göra tidig abort.
”Det behövs stort fokus på dessa frågor inom utbildningarna i samhällsorientering för migranter, men även inom skolsystemet och samhället i stort,” säger Bi Puranen, en av forskarna bakom studien, till SvD.
https://www.expressen.se/ledare/nyanlanda-maste-fa-lara-sig-om-lagar-och-regler/
De som mest behöver ta del av denna information gör det inte. Kurser i samhällsorientering behöver vässas och bli obligatoriska. De senaste åren har det trots allt hänt en del. Viss samhällskunskap ska krävas för att bli svensk medborgare, kurserna för nyanlända har utökats från 60 till 100 timmar och från och med oktober kommer alla asylsökande att genomgå en obligatorisk heldag med samhällsinformation.
Hittills har sådana förslag bemötts väldigt underligt. Den som exempelvis dristat sig till att föreslå undervisning även om svenska värderingar har inte sällan anklagats för att vara ute i dunkla syften. Antagligen är det för att man är rädd för brunsmetning och rasiststämpling som gör att man inte idag ger den samhällsorientering som egentligen är obligatorisk till nyanlända.
Ett svek både mot dem och mot de som tar emot dem i sitt land.
Kommentera